1. Να είστε ο εαυτός σας (δηλαδή, ο επαγγελματικός σας εαυτός). Θυμηθείτε, είναι εντάξει να χαλαρώσετε σε μια συνέντευξη. Τα καλύτερα είδη συνέντευξης λαμβάνουν τη μορφή επίσημων συνομιλιών, οπότε μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια αυτής.
2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανακαλύψει ακριβώς τι να περιμένετε. Αν δεν γνωρίζετε ποια θα είναι η μορφή της συνέντευξης ή αν χρειάζεται να φέρετε κάτι, είναι καλό να στείλετε ένα email ή τηλεφωνήστε στο πανεπιστήμιο για να ρωτήσετε. Αν γνωρίζετε το όνομα του ερευνητή, κάντε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και δείτε εάν μοιράζεστε οποιαδήποτε ενδιαφέροντα.
3. Πηγαίνετε 15 λεπτά νωρίτερα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού πηγαίνετε και ότι έχετε στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να μπορείτε να τα καλέσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
4. Εξερευνήστε τη σειρά μαθημάτων σας και το πανεπιστήμιο (και εννοούμε επιμελώς). Κοιτάξτε κάθε ίντσα των διαθέσιμων πληροφοριών και βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει σωστά το πρόγραμμα σπουδών. Σκεφτείτε τι σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για τα μαθήματα σας . Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενότητα που σας ενδιαφέρει; Γιατί επιλέγετε να το μελετήσετε και τι σας ενδιαφέρει συγκεκριμένα; Ρωτήστε γύρω και δείτε αν γνωρίζετε κάποιον που κάνει ήδη αυτό το μάθημα, ή αν όχι, κάποιον ήδη στο πανεπιστήμιο, ώστε να μπορείτε να λάβετε πληροφορίες από μέσα.
5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την προσωπική σας δήλωση. Είναι πιθανό να σας το ζητήσουν. Εάν έχετε ισχυριστεί ότι έχετε διαβάσει ένα βιβλίο στην προσωπική δήλωση, και στην πραγματικότητα δεν έχετε, τώρα είναι η ώρα να το διαβάσετε.
6. Διαβάστε σχετικά με τις ερωτήσεις των πανεπιστημιακών συνεντεύξεων και σκεφτείτε πώς θα τους απαντήσετε. Μην μαθαίνετε τις απαντήσεις σας απέξω όμως. Δεν θέλετε να ακούγεται ρομποτικό.
7. Ζητήστε από έναν δάσκαλο ή έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας στο σχολείο να σας δώσει μια ψεύτικη συνέντευξη. Για επιπλέον πρακτική, καλέστε έναν φίλο ή τους γονείς σας να σας κάνουν κάποιες δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης.
8. Πηγαίνετε προετοιμασμένοι με μια λίστα με ερωτήσεις σχετικά με τα μαθήματα ή το πανεπιστήμιο. Οι ερωτήσεις να περιορίζεται σε ακαδημαϊκά θέματα.
9. Διαβάστε σχετικά με το θέμα για το οποίο υποβάλλετε αίτηση. Θέλετε να δείξετε ενδιαφέρον πέρα από αυτό που έχετε διδαχθεί στην τάξη. Ρίξτε μια ματιά στα σχετικά άρθρα εφημερίδων, περιηγηθείτε στο διαδίκτυο ή διαβάστε επαγγελματικές δημοσιεύσεις. Διαβάστε τις περιοχές του θέματος που σας ενδιαφέρουν πραγματικά (και περιλαμβάνονται στο μάθημα). Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τραβήξετε τη συνέντευξη σας σε μια συζήτηση για αυτό. Μην ανησυχείτε, δεν περιμένουν να είστε ειδικοί, αλλά ψάχνουν για ένα πάθος και ενδιαφέρον για το θέμα.
10. Θυμηθείτε, δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο που σας επιλέγει, θέλετε και εσείς να εξετάσετε το πανεπιστήμιο.
Μάθετε περισσότερα και επικοινωνήστε μαζί μας για προγράμματα που αφορούν: