Καθώς μεγαλώνουμε ίσως να νιώθουμε πως το μυαλό μας δεν είναι τόσο «κοφτερό», όσο συνηθίζαμε να ήταν στο παρελθόν. Υπάρχει όμως τρόπος να κάνουμε το μυαλό μας πιο δυνατό; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η απάντηση φαίνεται να είναι ναι.
Εάν λοιπόν ελπίζετε να βελτιώσετε τη δύναμη του μυαλού σας, παρακάτω παρατίθενται 8 τακτικές ώστε να το πετύχετε.
- Καθημερινή άθληση. Ο αθλητισμός βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει την πιθανότητα της άνοιας. Ακόμα θεωρείται πως αμέσως μετά την άσκηση σκεφτόμαστε καλύτερα.
- Διατροφή. Σύμφωνα με έρευνα του 2015, διάφορες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση του εγκεφάλου. Φιστίκια και ελιές είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε και θεωρούνται πολύ ευεργετικές.
- Επιτραπέζια και παιχνίδια που ακονίζουν την σκέψη.
- Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Μια πρόσφατη Σουηδική έρευνα έδειξε ότι το να μαθαίνεις ξένες γλώσσες, μετά την παιδική ηλικία, κάνει το μυαλό να μεγαλώνει στις περιοχές του hippocampus και cerebral cortex – που είναι συσχετισμένες με τη σκέψη, τη μνήμη και τη δράση.
- Μη βλέπετε πολύ τηλεόραση. Με βάση μια έρευνα, άνθρωποι που παρακολουθούσαν τηλεόραση, σύμφωνα με τα εγκεφαλικά τους κύματα, το μυαλό τους ήταν σε μία παθητική κατάσταση σαν απλά να κάθονταν στο σκοτάδι.
- Μάθετε ένα μουσικό όργανο. Το να παίζεις ένα μουσικό όργανο είναι μία πλούσια και πολύπλοκη εμπειρία που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση πληροφοριών από τις αισθήσεις της όρασης, και της ακοής, καθώς επίσης και περίτεχνες κινήσεις. Η εκμάθηση αυτών μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη μνήμη, τη χωρική συλλογιστική και τις γλωσσικές ικανότητες.
- Καλός και αρκετός Ύπνος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τα εγκεφαλικά κύτταρα εξαλείφουν τοξίνες που αναστέλλουν τη λειτουργική δύναμη του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα σχηματίζουν νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, διαδικασίες που βοηθούν στην μακροπρόθεσμη καλή λειτουργία του εγκεφάλου.