Η σύνταξη ενός καλού βιογραφικού σημειώματος μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για την εύρεση εργασίας. Οι περισσότεροι εργοδότες δαπανούν λίγα δευτερόλεπτα για να σαρώσουν κάθε βιογραφικό σημείωμα προτού το κολλήσουν στη στήλη «Ναι» ή «Όχι».
Αλλά μη φοβάστε! Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και κάντε το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.
1. Κρατήστε το σύντομο και ουσιώδες!
Συνήθως ένα βιογραφικό σημείωμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο σελίδες - και εννοούμε δύο σελίδες χαρτιού Α4! Οι εργοδότες δαπανούν, κατά μέσο όρο, μόλις 8 δευτερόλεπτα κοιτάζοντας ένα βιογραφικό σημείωμα και ένας σίγουρος τρόπος προσγείωσης στο σωρό με τα όχι είναι να τους στείλετε ολόκληρη την ιστορία της ζωής σας.
2. Προσαρμόστε το
Το έχουμε κάνει όλοι. Στείλαμε το ίδιο βιογραφικό σημείωμα σε πολλούς εργοδότες για να εξοικονομήσουμε χρόνο ... Σταματήστε το! Αφιερώστε χρόνο για να αλλάξετε το βιογραφικό σας για κάθε δουλειά για την οποία υποβάλετε αίτηση. Ερευνήστε την εταιρεία και χρησιμοποιήστε την αγγελία εργασίας για να επεξεργαστείτε ΑΚΡΙΒΩΣ ποιες δεξιότητες θα πρέπει να τους επισημάνετε. Θα εκτιμήσουν την προφανή προσπάθεια.
3. Συμπεριλάβετε μια συνοδευτική επιστολή
Μην υποθέτετε μόνο ότι ένας εργοδότης θα δει πώς η εμπειρία σας σχετίζεται με τη δουλειά τους. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε μια σύντομη συνοδευτική επιστολή για να εξηγήσετε γιατί είστε το κατάλληλο πρόσωπο για τη δουλειά. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στη συνοδευτική επιστολή σας.
4. Μην αφήνετε κενά
Αφήνοντας προφανή κενά στο βιογραφικό σας κάνει αμέσως τους εργοδότες καχύποπτους. Αν έχετε μείνει εκτός εργασίας, μπορεί να είναι μια ανησυχία, αλλά βγάλτε κάτι θετικό από αυτό. Πραγματοποιήσατε ένα μάθημα, μια εθελοντική εργασία ή αναπτύξατε δεξιότητες όπως επικοινωνία, ομαδική εργασία ή διαχείριση έργου; Αν ναι, πείτε το!
5. Διατηρήστε το ενημερωμένο
Πρέπει να ενημερώνετε το βιογραφικό σας σημείωμα αν ψάχνετε για δουλειά ή όχι. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σημαντικό στη σταδιοδρομία σας, καταγράψτε το έτσι ώστε να μην ξεχάσετε αργότερα κάτι που θα μπορούσε να είναι σημαντικό.
6. Γραμματικά λάθη
Οι εργοδότες αναζητούν λάθη στα βιογραφικά σημειώματα και αν τα βρουν, σας κάνει να φαίνεστε πολύ κακοί. Με τους περισσότερους εργοδότες που εξετάζουν τεράστιους όγκους βιογραφικών, δίνοντάς τους τη δικαιολογία να απορρίψουν την αίτησή σας εξαιτίας λαθών δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε μια συνέντευξη. Εάν δεν είστε σίγουροι, χρησιμοποιήστε έναν ορθογραφικό έλεγχο και ζητήστε από κάποιον άλλο να ελέγξει διπλά τι έχετε γράψει.
7. Πείτε την αλήθεια
Όλοι λένε ψέματα στο βιογραφικό τους, σωστά; ΟΧΙ! Μην το κάνετε! Τα ψέματα που βρίσκονται στο βιογραφικό σας μπορούν να σας οδηγήσουν σε προβλήματα όταν πρόκειται για εργοδότες που ελέγχουν το ιστορικό και τις αναφορές σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ξεκινήσετε τη δουλειά και στη συνέχεια να την χάσετε. Μπορείτε επίσης να την πατήσετε στο στάδιο της συνέντευξης όταν ξαφνικά δεν μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με το τι ισχυρίζεστε ότι γνωρίζετε. Και αυτό μπορεί να είναι πολύ άβολο!
8. Τα μαθηματικά
Αυτό μπορεί να ακούγεται βαρετό αλλά η υποστήριξη των επιτευγμάτων σας με αριθμούς μπορεί να κάνει το βιογραφικό σας πολύ καλύτερο. Όταν γράφετε το ιστορικό εργασίας σας, μην πείτε μόνο ότι έχετε αυξήσει τις πωλήσεις. πείτε τους ότι αυξήσετε τις πωλήσεις κατά 70% σε διάστημα έξι μηνών. Οι μεγάλοι αριθμοί είναι ιδιαίτερα καλοί (αν και δεν ξεχνάμε το σημείο 7 της λίστας μας!).
9. Κάντε το βιογραφικό ωραίο
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η εικόνα είναι τα πάντα, και αυτό ισχύει και για το βιογραφικό σας σημείωμα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το ομορφύνετε ... Χρησιμοποιήστε κουκίδες και κρατήστε τις προτάσεις σύντομες. Χρησιμοποιήστε το σχεδιαστικό τέχνασμα και αφήσετε κενό χώρο γύρω από το κείμενο και μεταξύ των κατηγοριών για να κάνετε τη διάταξη πιο εύκολη στο μάτι.
10. Κάντε το φιλικό για τις λέξεις-κλειδιά
Αν έχετε μεταφορτώσει το βιογραφικό σας σε έναν ιστότοπο εργασίας, έτσι ώστε να μπορούν να σας βρουν οι επαγγελματίες, οι λέξεις-κλειδιά είναι πολύ σημαντικές. Οι τίτλοι εργασίας και οι λέξεις-κλειδιά εργασίας βοηθούν μια μηχανή αναζήτησης να επιλέξει το βιογραφικό σας από το σωρό. Αν δεν είστε βέβαιοι, κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο και δείτε ποιες λέξεις αναφέρονται συνήθως όταν εισάγετε τον τίτλο εργασίας.