1. Η νευρικότητα είναι φυσιολογική. Εξάσκηση και προετοιμασία!
Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται μερικές φυσιολογικές αντιδράσεις, όπως η καρδιά που χτυπάει και τα χέρια που τρέμουν. Μην συνδέετε αυτά τα συναισθήματα με την αίσθηση ότι θα τα πάτε άσχημα ή ότι θα γελοιοποιηθείτε. Η έκρηξη αδρεναλίνης που σας κάνει να ιδρώνετε, σας κάνει να είστε και πιο έτοιμοι να δώσετε τις καλύτερες επιδόσεις σας.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε το άγχος είναι να προετοιμάσετε αρκετά. Αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε στις σημειώσεις σας μερικές φορές. Μόλις έχετε εξοικειωθεί με το υλικό, εξασκηθείτε πολύ. Βιντεοσκοπήστε τον εαυτό σας ή πάρτε έναν φίλο για να κρίνει την απόδοσή σας.
2. Γνωρίστε το ακροατήριό σας. Η ομιλία σας είναι για αυτούς, όχι για εσάς.
Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε το μήνυμά σας, σκεφτείτε σε ποιόν προορίζεται το μήνυμα. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τους ακροατές σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την επιλογή των λέξεων, το επίπεδο των πληροφοριών και να οργανώσετε την ομιλία σας.
3. Οργανώστε το υλικό σας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να πετύχετε το σκοπό σας.
Δημιουργήστε το πλαίσιο για την ομιλία σας. Γράψτε το θέμα, γενικό σκοπό, συγκεκριμένο σκοπό, κεντρική ιδέα και κύρια σημεία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσελκύσει την προσοχή του κοινού κατά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα.
4. Παρακολουθήστε τα ακροατήριο και προσαρμοστείτε.
Εστιάστε στο ακροατήριο. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις τους, προσαρμόστε το μήνυμά σας και μείνετε ευέλικτοι. Παρέχοντας μια κονσερβοποιημένη ομιλία θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσετε την προσοχή του κοινού σας.
5. Αφήστε την προσωπικότητά σας να βγει προς τα έξω.
Να είστε ο εαυτός σας, μην γίνετε κεφάλι που μιλάει σε οποιοδήποτε είδος επικοινωνίας. Θα δημιουργήσετε μεγαλύτερη αξιοπιστία αν η προσωπικότητά σας λάμπει και οι ακροατές θα εμπιστευτούν ότι έχετε να πείτε αν μπορούν να σας δουν ως πραγματικό πρόσωπο.
6. Χρησιμοποιήστε χιούμορ, πείτε ιστορίες και χρησιμοποιήστε αποτελεσματική γλώσσα.
Εισάγετε ένα αστείο στην παρουσίασή σας και σίγουρα θα τραβήξετε την προσοχή του ακροατηρίου σας. Στα ακροατήρια γενικά αρέσει ένα προσωπικό άγγιγμα στην ομιλία. Μια ιστορία μπορεί να το πετύχει αυτό.
7. Μην διαβάσετε, εκτός αν πρέπει.
Ανάγνωση από σενάριο ή διαφάνεια καταστρέφει τη διαπροσωπική σύνδεση. Διατηρώντας την επαφή με το κοινό, διατηρείτε την εστίαση στον εαυτό σας και το μήνυμά σας. Ένα σύντομο περίγραμμα μπορεί να χρησιμεύσει για να βοηθήσει τη μνήμη σας.
8. Χρησιμοποιήστε την φωνή και τα χέρια σας αποτελεσματικά. Παραλείψτε τις νευρικές χειρονομίες.
Η μη λεκτική επικοινωνία μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του μηνύματος. Η καλή παράδοση δεν δίνει έμφαση στον εαυτό της, αλλά μεταφέρει τις ιδέες του ομιλητή με σαφήνεια χωρίς να αποσπούν την προσοχή.
9. Πιάσε την προσοχή στην αρχή και κλείσε με ένα δυναμικό τελείωμα.
Σας αρέσει να ακούτε μια ομιλία ξεκινώντας με "Σήμερα θα σας μιλήσω για το X"; Στους περισσότερούς ανθρώπους δεν αρέσει. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε μια εκπληκτική στατιστική, ένα ενδιαφέρον ανέκδοτο ή ένα συνοπτικό απόσπασμα. Συμπληρώστε την ομιλία σας με μια περίληψη και μια ισχυρή δήλωση που το κοινό σας είναι βέβαιο ότι θα θυμάται.
10. Χρησιμοποιήστε τα οπτικοακουστικά βοηθήματα με σύνεση.
Τα πολλά οπτικοακουστικά μπορούν να σπάσουν την άμεση σύνδεση με το κοινό, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τα με φειδώ. Πρέπει να βελτιώσουν ή να διευκρινίσουν το περιεχόμενό σας ή να καταγράψουν και να διατηρήσουν την προσοχή του κοινού σας.